måndag 12 november 2012

Dagens bak: Falska wienerbröd i långpanna

Ikväll har jag stått i köket en stund och snott ihop dessa superenkla falska wienerbröd. Just nu skriver jag och två kursare ett hyfsat omfattande projektarbete i skolan - det kräver ju givetvis fika av hög kvalitet! Receptet är hämtat från matklubben.se.

Varför är då dessa godingar så enkla? Jo, jämför man med när vanliga wienerbröd ska bakas så är ju det mesta i och för sig enkelt - i alla fall om du frågar mig eftersom wienerbröd är svårt att lyckas med fullt ut. De falska wienerbröden är som namnet antyder inte "riktiga" wienerbröd men de antar utmaningen i alla fall och kommer långt på att de har ungefär samma smaker som wienerbrödet. Dessa kräver dock inte så mycket krångel - jästen blandas med kall vätska, den kräver ingen jäsning och behöver inte gräddas särskilt länge. Lite bök kan man uppleva då degen ska tvinnas och fästas i den ogräddade kakan men annars vågar jag påstå att det är en mycket fin kaka att slänga ihop även de dagar tiden inte räcker till riktigt.

Den andra fyllningen innehåller bittermandel-arom. Ett varningens ord utfärdas för denna. Oljan är otroligt koncentrerad och det behövs väldigt lite för att få bra med smak på kakan. Ett tips är att mäta upp oljan i ett kärl så att oljan inte tillsätts direkt från flaskan - för mycket olja och det blir väldigt beskt. Dessutom hade i alla fall inte flaskan jag köpte någon bra "pip" utan allt innehåll kom samtidigt, mindre bra.

Vi val av bär eller frukt, om det ska användas, tänk på att vissa bärsorter och frukter vätskas när kakan gräddas. Visserligen "samlar" vaniljkrämen upp lite av vätskan så det kan gå väl. Jag körde ett säkert kort och använde mig av frysta rabarber som jag tinade i mikron (=mer vätska än om de hade varit färska!). De vätskade sig en del men jag silade bort vätskan (med risk för att sila bort lite av smaken också) och la rabarbern på vaniljkrämen. Jag övervägde att använda frysta jordgubbar istället men kom fram att det troligtvis skulle bli för blött för degen och planen gick därför över till rabarber som ju är något "torrare". Sockermängden kan också behöva ändras lite beroende på valet av bär eller frukt - och hur sött man vill att resultatet ska bli! Jag använde 1 1/2 dl socker till min kaka med rabarber, det blir ju lite sötma av vaniljkrämen också.

Här kommer så receptet!


Falska wienerbröd i långpanna

Deg:
50 g jäst
2 dl mjölk
2 ägg
150 g smör
8 dl vetemjöl

Fyllning till den första halvan deg:
vaniljkräm i lagom mängd, tex Marsán
ev valfria bär eller frukt

Fyllning till den andra halvan deg:
75 - 100 g smör
1 1/2 - 2 dl socker
4 droppar bittermandel-arom

Smula sönder jästen i en bunke. Slå över den kalla vätskan och lös jästen. Slå sönder äggen i jästblandningen. Blanda i en del av mjölet och klicka i det rumsvarma smöret, häll sedan i resten av mjölet. Blanda väl.

Dela degen i två lika stora delar ock kavla ut den ena halvan i en långpanna. Bred på vaniljkrämen och strö på eventuella bär eller frukt.

Kavla ut den andra halvan. Bred på fyllning nummer två och vik degen på mitten. Skär långa remsor som tvinnas och läggs över vaniljkrämen i lämpligt mönster. Pensla med ägg och strö på pärlsocker, alternativt skippa ägg och pärlsocker och dekorera den färdiga wienerkakan med florsocker upplöst i lite vatten.



Grädda i 200-225 grader varm ugn i ca 20 minuter. Kakan går bra att frysa.







Bilder: Fredrik Kindström

1 kommentar:

  1. Dessa falska wienerbröd var otroligt goda!

    SvaraRadera