onsdag 7 november 2012

Bra recept på glutenfri sockerkaka

I helgen som gick firade vi sambon som fyller 25 år. Då svärfar är glutenintolerant gällde det att baka en glutenfri tårta, inte det lättaste enligt mig! Jag tycker det är svårt att få till bra bakverk som är glutenfria och fortfarande saftiga. Trots detta lät jag mig inte avskräckas när jag tog på mig bakförklädet. Jag hade hittat ett recept hos Veronica som såg lovande ut och det måste testas! Jag lånade alltså Veronicas recept på sockerkaka men kom på egen fyllning - allt enligt födelsedagsbarnets önskemål.

Det visade sig att sockerkaks-receptet var väldigt trevligt. Lätt att göra och bra resultat och framförallt - inte torrt! Receptet anvisar att två formar på 18 cm i diameter ska användas. Nu äger inte jag sockerkaksformar med diameter på 18 cm, utan jag gjorde så att jag tog en form på 24 cm och en lite mindre form på kanske 19-20 cm. För att försäkra mig om att smeten räckte till båda formarna gjorde jag 1 1/2 sats. Jag hade nämligen en plan att göra en mini-våningstårta. Sagt och gjort, smeten räckte fint till de två formarna. Receptet hänvisar även till finax glutenfria mjölmix, det var den mjölmixen jag använde, men jag skulle tro att det funkar med andra glutenfria mjölmixer också. Dock är jag väldigt mycket novis på det här med glutenfria skapelser och vet någon om det har betydelse vilken mix (kanske de har olika egenskaper?) man använder sig av - hör gärna av dig!

Jag gjorde så att jag minskade sockermängden (både strösockret och vaniljsockret) till ungefär hälften då jag är av åsikten att bakverk och kakor inte behöver vara ittersöta och att det blir mycket godare om sockermängden är på lite mer mänsklig nivå. Ett av de sista momenten i receptet säger att den hårt vispade äggvitan försiktigt ska vändas ner i smeten. Här tror jag nyckeln till en fluffig och fin sockerkaka ligger, att man verkligen vänder ner äggvitan försiktigt med en slickepott och inte vispar ner den.

Dessvärre finns det ingen bild på varken födelsedagstårtan eller sockerkakan - alltså är det raka vägen till köket som gäller, för att baka en egen glutenfri sockerkaka!

Receptet ser ut så här:

Glutenfri sockerkaka

4 ägg
3dl  socker
1½ dl vatten
1½ dl glutenmjöl (finax)
1½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj två bakformar 18 cm.
Dela äggen i gulor och vitor
Vispa äggulor och socker pösigt.
Tillsätt vatten och vispa lite till
Blanda mjölmix,potatismjöl,vaniljsocker och bakpulver.
Rör ner det i smeten.
Vispa äggvitor till hårt skum.
Vänd ner dem i smeten försiktigt.
Fördela smeten i formarna.
Grädda i 30- 35 minuter, känn med sticka.
Låt svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar